RRB Group D General Science Questions and Answers

Practice, Railway Previous Year Science Questions PDF in Hindi, RRB Group D General Science topics, Group D 2018 Science Question PDF RRB Group D General Science Questions and Answers.

RRB Group D General Science Questions and Answers:Here we provide RRB Group D General Science Questions and Answers that are important for the upcoming RRB Group D 2022 . There are 25 questions asked in the RRB Group D CBT 1 Online exam. If you are preparing for RRB Group D 2022 then you must practice RRB Group D General Science Questions and Answers . Here Examsaga team provides you most important General Science Questions and Answers based on the RRB Group D General Science topics syllabus. We also include Railway Previous Year Science Questions and Group D 2018 Science Question.

1) Brass gets discolored in the air because of the presence of which of the following gases in air?

A) Oxygen
B) Hydrogen sulphide
C) Carbon dioxide
D) Nitrogen

Answer: (B)

2) Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A) Tin
B) Mercury
C) Lead
D) Zinc

Answer: (B)

3) The gas usually filled in the electric bulb is

A) nitrogen
B) hydrogen
C) carbon dioxide
D) oxygen

Answer: (A)

Q.4 Which is the largest human cell?
(A) Liver
(B) Skin
(C) Spleen
(D) Ovum

Answer: (D)

5) Bromine is a

A) black solid
B) red liquid
C) colourless gas
D) highly inflammable gas

Answer: (B)

6) Which animal never drinks water in its entire life?

A) Kangaroo
B) Hippopotamus
C) Rat
D) Kangaroo rat

Answer: (D)

7) _____ is the longest cell.

A) Nerve Cell
B) Skin
C) Spleen
D) None of the above

Answer: (A)

8) What is the life span of RBC?

A) 130 days
B) 110 days
C) 100 days
D) 120 days

Answer: (D)

9) Which is the vertebrate that has two chambered heart?

A) Fish
B) Snake
C) Blue Whale
D) Crocodile
Answer: (A)

10) Which of the following was to be discovered first in the chromospheres of the sun?

A) Krypton
B) Xenon
C) Neon
D) Helium

Answer: (D)

11) Which of the following is used in pencils?

A) Graphite
B) Silicon
C) Charcoal
D) Phosphorous

Answer: (A)

12) Potassium nitrate is used in

A) medicine
B) fertiliser
C) salt
D) glass

Answer: (B)

13) Soda water contains

A) carbonic acid
B) sulphuric acid
C) carbon dioxide
D) nitrous acid

Answer: (C)

14) Production of chlorofluorocarbons (CFC) gas which is proposed to be banned in India, is used in which of the following domestic products?

A) Television
B) Refrigerator
C) Tube light
D) Cooking gas

Answer: (B)

15) Bell metal is an alloy of

A) nickel and copper
B) zinc and copper
C) brass and nickel
D) tin and copper

Answer: (D)

16) Potassium Permanganate is used for purifying drinking water, because

A) it is a sterilising agent
B) it dissolves the impurities of water
C) it is a reducing agent
D) it is an oxidising agent

Answer: (D)

17) Which is the largest human cell?

A) Liver
B) Skin
C) Spleen
D) Ovum

Answer: (D)

18) There are _ number of muscles in human.

A) 638
B) 637
C) 639
D) 640

Answer: (C)

19) Which of the following is in liquid form at room temperature?

A) Lithium
B) Sodium
C) Francium
D) Cerium

Answer: (C)

20) Permanent hardness of water may be removed by the addition of

A) sodium carbonate
B) alum
C) potassium permanganate
D) lime

Answer: (A)

21) Chemical formula for water is

A) NaAlO2
B) H2O
C) Al2O3
D) CaSiO3

Answer: (B)

22) Brass gets discolored in the air because of the presence of which of the following gases in air?

A) Oxygen
B) Hydrogen sulphide
C) Carbon dioxide
D) Nitrogen

Answer: (B)

23) Which of the following metals forms an amalgam with other metals?

A) Tin
B) Mercury
C) Lead
D) Zinc

Answer: (B)

24) Sodium metal is kept under

A) petrol
B) alcohol
C) water
D) kerosene

Answer: (D)

25) Potassium nitrate is used in

A) medicine
B) fertilizer
C) salt
D) glass

Answer: (B)

Rate this post