50+ Food & Safety MCQs and Answers

Table of Contents

Food & Safety MCQs and Answers


Q.No. 1. FSSAI stands for:


(A) Food Safety and Standards Authority of India
(B) Food Safety Satisfy All India
(C) Food Safely Storage Authority of India
(D) Food Storage Standards Authority of India

Answer
(A) Food Safety and Standards Authority of India

Q.No. 2. Food Safety and Standards Act, 2006 – passed by Indian Parliament and notified on:

(A) 24th July, 2006
(B) 24th June, 2006
(C) 24th August, 2006
(D) 24th November, 2006

 Answer
(C) 24th August, 2006

Q.No. 3. Food Safety and Standards Act, 2006 – operationalised on:

(A) 5th August, 2007
(B) 5th August, 2011
(C) 5th August, 2012
(D) 5th August, 2013

Answer
(B) 5th August, 2011

Q.No. 4. How many acts are repealed by Food Safety and Standards Act, 2006

(A) 4
(B) 5
(C) 7
(D) 8

Answer
(D) 8 The acts repealed are: 1. The Prevention of Food Adulteration Act, 1954 2. The Fruit Products Order, 1955 3. The Meat Food Products Order, 1973 4. The Vegetable Oil Products (Control) Order, 1947 5. The Edible Oils Packaging (Regulation) Order, 1998 6. The Solvent Extracted Oil, De oiled Meal, and Edible Flour (Control) Order, 1967 7. The Milk and Milk Products Order, 1992 8. Essential Commodities Act, 1955 (in relation to food)

Q.No. 5. Which of these are responsible for the implementation of FSSAI:

(A) Ministry of Health & Family Welfare
(B) Ministry of Food Processing Industries
(C) Department of Agriculture & Cooperation
(D) Directorate General of Health Services

Answer
(A) Ministry of Health & Family Welfare

Q.No. 6. Agencies involved behind “Plant Quarantine (Regulation of Import into India) Order, 2003”

(A) Ministry of Health & Family Welfare
(B) Ministry of Food Processing Industries
(C) Department of Agriculture & Cooperation
(D) Directorate General of Health Services

Answer
(C) Department of Agriculture & Cooperation

Q.No. 7. “Standards on Weight and Measurement Act 1976” comes under

(A) Ministry of Health & Family Welfare
(B) Ministry of Food Processing Industries
(C) Department of Agriculture & Cooperation
(D) Department of Legal Metrology

Answer
(D) Department of Legal Metrology

Q.No. 8. “Bureau of Indian Standards Act, 1986” comes under

(A) Department of Consumer Affairs, Govt. of India
(B) Directorate of Marketing and Inspection
(C) Department of Agriculture & Cooperation
(D) Department of Legal Metrology

Answer
(A) Department of Consumer Affairs, Govt. of India

Q.No. 9. “AGMARK Act 1937” comes under

(A) Department of Consumer Affairs, Govt. of India
(B) Directorate of Marketing and Inspection
(C) Department of Agriculture & Cooperation
(D) Department of Legal Metrology

Answer
(B) Directorate of Marketing and Inspection

Q.No. 10. “Export (Quality Control and Inspection) Act, 1963” comes under

(A) Department of Consumer Affairs, Govt. of India
(B) Directorate of Marketing and Inspection
(C) Export Inspection Council of India
(D) Department of Legal Metrology

 Answer
(C) Export Inspection Council of India

11. At what temperature should your refrigerator be maintained? | Food and Safety Questions

 A. 60°F
 B. 45°F
 C. 40°F
 D. None of the above

Ans: c

12. In order to properly wash your hands before or after handling food, exactly what is the minimum amount of time you should wash your hands under running water? | Food and Safety Questions

 A. 10 sec
 B. 20 sec
 C. 1 minute
 D. None of the above

Ans: b

13. Which of the following bacteria are responsible for causing the greatest number of foodborne illnesses? | Food and Safety Questions

 A. Salmonella
 B. Campylobacter
 C. E. coli
 D. None of the above

Ans: b

14. Which is the minimum temperature at which hot foods on a buffet should be maintained? | Food and Safety Questions

 A. 212°F
 B. 180°F
 C. 140°F
 D. None of the above

Ans: C

15. The majority of foodborne illnesses are a result of which of the following? | Food and Safety Questions


 A. Improper handling of foods by the consumer
 B. Improper handling of foods in restaurants or food service settings
 C. Improper processing of foods by the manufacturer
 D. None of the above

Ans: A

16. When sanitizing dishclothes or cutting boards at home using chlorine bleach, how much bleach should be added, per quart of water? | Food and Safety Questions

 A. 1 teaspoon
 B. ½ cup
 C. ½ quart
 D. None of the above
Ans: A

17. Which of the following ways is NOT a safe way to defrost raw meat? | Food and Safety Questions

 A. In the refrigerator
 B. On the counter
 C. In the microwave
 D. None of the above

Ans: B

18. What is the minimum temperature ground beef should be cooked to in order to assure safety? | Food and Safety Questions

 A. 155°F
 B. 160°F
 C. 165°F
 D. None of the above

Ans: B

19. Which food is associated with the most cases of foodborne illness due to Salmonellosis? | Food and Safety Questions

 A. Raw chicken
 B. Raw eggs
 C. Raw vegetables
 D. None of the above

Ans: B

20. If food looks ok and smells ok it’s safe to eat. | Food and Safety Questions

 
A. True
B. False
Ans: B

21.  Eating food after the ‘best before’ date won’t hurt  

 
A. True
B. False
Ans: A

22. ‘Use by’ dates are there to make you buy more  

 
A. True
B. False

Ans: B

23. Stick to the ‘five second rule’ and you’ll be ok  

 
A. True
B. False

Ans: B

24. Plastic chopping boards are more hygienic than wooden ones  

 
A. True
B. False
Ans: B
 

25. You don’t need to wash raw chicken before you cook it  

 
A. True
B. False

Ans: A

26. If you’ve got a ‘dodgy’ stomach it’s usually from the last thing you ate  

 
A. True
B. False

Ans: B

27. Most food poisoning is from ‘dodgy’ restaurants and takeaways  

 
A. True
B. False

Ans: B

28. Food poisoning isn’t serious, it just means an upset stomach  

 
A. True
B. False

Ans: B

29. Steak’s ok rare – as long as the outside is brown  

 
A. True
B. False
Ans: A

30. It’s best to serve burgers pink in the middle  

 
A. True
B. False
Ans: B

31. Cooked rice can’t be kept as long as other leftovers  

 
A. True
B. False
Ans: A

 

32. Hands should be washed with water and soap for at least:

A. 5 seconds
B. 20 seconds
C. 15 Seconds
D. 10 Seconds
Ans: B

33. Is it safe to put cooked food on a plate that held raw meat, poultry or seafood?

A. Yes
B. No
Ans: B

34. Food should not be left at room temperature for more than:


A. 2 hours
B. 10 hours
C. 5 hours
D. 6 hours
Ans: A

35. You can’t get food poisoning if you thoroughly cook your food and eat it promptly.

A. True
B. False

Ans: B

36. Which of the following long-term complications can result from food poisoning?

A. Rheumatoid arthritis
B. Kidney disease
C. Nerve damage
D. All of the above

Ans: D

37. The first symptoms of food poisoning can occur:

A. Immediately
B. Within two to 48 hours after eating
C. From two days to a week after eating
D. Any of the above

Ans: D

38. You should contact a doctor for possible food poisoning if you experience:

A. Bloody diarrhea or pus in the stool
B. Headache, stiff neck, and fever
C. Diarrhea that hasn’t let up after three days
D. Weakness, numbness, or tingling, usually in the arms or legs but sometimes around the mouth
E. Any of the above

Ans: E

39. Which of these groups has a greater risk of getting food poisoning than the others?

A. Smokers
B. Heavy antacid users
C. People who drink alcohol at least once a week
D. They all have an equally high risk

Ans: B

40.  How many Salmonella bacteria does it take to give you food poisoning?

A. As few as half a dozen
B. At least one thousand
C. At least one million
Ans: A

41. Which has been linked to outbreaks of food poisoning caused by E. coli O157:H7?

A. Apple juice
B. Ground beef
C. Lettuce
D. All of the above

Ans: D

42. More than ten percent of all bottled water starts out as tap water.

A. True
B. False

Ans: A

43. An “EPA-approved” water filter meets minimum standards set by the Environmental Protection Agency for removing bacteria and other harmful substances.

A. True
B. False
Ans: B

44. To avoid food poisoning from E. coli O157:H7, cook ground beef until:

A. The internal temperature reaches 160°F
B. The juices run clear
C. No more pink color is evident
D. Any of the above

Ans: A

45. When you cook meat or poultry or casseroles that contain meat or poultry what minimum oven temperature should you use?

A. 125°F
B. 225°F
C. 325°F
D. 425°F

Ans: C

46. What’s an easy way to reduce the amount of potentially cancer-causing heterocyclic amines (HCAs) that form when chicken is broiled or grilled?

A. Keep the chicken refrigerated until just before cooking
B. Remove the skin after the chicken is cooked
C. Remove the skin before the chicken is cooked
D. Before broiling or grilling the chicken, pre-cook it in a microwave for a few minutes and pour off the juices
E. Any of the above
Ans: D

47. Eighty percent of all food poisoning from meat and poultry is caused by:


E. coli O157:H7
A. Salmonella and Campylobacter
B. Staphylococcus
C. Clostridium

Ans: A
 

48. Prions are the agents that appear to cause a deadly disease in people who eat meat from cattle with “mad cow disease.” Which cooking method for beef destroys prions?

A. Cooking until the internal temperature reaches 180°F
B. Broiling for at least 15 minutes
C. Pre-cooking in a microwave for three minutes and pouring off the juices before broiling or grilling
D. Cooking until no pink color remains and the juices run clear
E. Any of the above
F. None of the above

Ans: F

49. It’s safe to eat rare hamburgers if the ground beef has been irradiated.


A. True
B. False
Ans: B

50. How can you tell if an egg is contaminated with Salmonella?

A. The shell is cracked
B. The shell has dried chicken feces on it
C. The egg hasn’t been kept refrigerated
D. You can’t tell
E. Any of the above

Ans: D

Rate this post