Ctet CDP Mock Quiz-01

  1. Assertion (A): Delay in the physical development of children can be attributed entirely to their genetic makeup.
    Reason (R): Hereditary factors are solely responsible for the physical development of children.

    Choose the correct option.
    (a) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
    (b) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
    (c) (A) is true but (R) is false.
    (d) Both (A) and (R) are false.

Ans -d

2. Which of the following is an example of the use of fine motor skills?
(a) Running
(b) Walking
(c) Scribbling
(d) Jumping

Ans – c

3. Which of these children would be in the middle childhood stage?
(a) A child who is beginning to imitate social
roles while engaging in make-believe play.
(b) A child who has developed an understanding of the meaning of rules and can reason.
(c) A child who can hypothesize possible causes and accordingly design complex experiments.
(d) A child who is just beginning to show fine motor skills such as grasping a pencil and other such objects.

Ans – b

4. Lots of cues about ‘gender-appropriate’ ways of behaving come from films and advertisements. This highlights the role of _ as a __agency of socialization.
(a) Media; primary
(b) media; secondary
(c) school; primary
(d) school; secondary

Ans – b

5. The cognitive ability that comes in the pre-operational period is –
(a) Ability to an abstract thing
(b) Ability to goal-directed behaviour
(d) Ability to take other’s perspective
(d) Hypo-thetic deductive thinking

Ans – b

6. According to Piaget, it is very important for a teacher to be and _.
(a) Mobile; flexible
(b) Structured; rigid
(c) Empathetic; transparent
(d) Mechanical; behavioristic

Ans – a

7.In the views of Lev Vygotsky –
(a) cognition is independent of language.
(b) cognitive development guides language development.
(c) language facilitates cognitive development.
(d) cognitive development is not related to language development.

Ans – c

8.According to Lev Vygotsky which of the following factors facilitates the cognitive development of children?

(i)Cultural tools

(ii)Social interaction

(iii)Equilibration

(iv)Rewards


Choose the correct option.
(a) (iii) (iv)
(b) (ii) (iii)
(c) (i) (ii)
(d) (i) (iii)

Ans -c

9.In a child-centered classroom learning –
(a) happens by pairing of stimulus-response associations.
(b) is dependent on rewards and punishment.
(c) is co-constructed by the teacher and students.
(d) is dependent solely on the teacher and student’s role is passive.

Ans-c


10. At which stage of Lawrence Kohlberg’s theory of moral development do children ignore the intention of others and instead focus on the fear of authority and negative consequences?
(a) Punishment and Obedience Orientation
(b) Good-Boy – Good-girl orientation
(c) Law and Order Orientation
(d) Social Contract orientation

Ans -a

11. The ability to use the language fluently and flexibly to express one’s thinking is a characteristic of__ intelligence in Howard Gardner’s theory.
(a) linguistic
(b) naturalistic
(c) spatial
(d) intrapersonal

Ans -a

12. Which of the following is NOT an effective strategy to cater to individual differences in the class?
(a) Reflect on one’s verbal and non-verbal communication
(b) Recognize and respect differences
(c) Use diverse pedagogical strategies
(d) Identify deficits in students and correct them

Ans -d

13. On getting a doll as a gift four-year-old Rahul said- “What will I do with this ! Boys do not play with dolls.” What does this illustrate?
(a) Gender relevance
(b) Gender discrimination
(c) Gender stereotype
(d) Gender equity

Ans -c

14. To ensure ‘assessment for learning rather than ‘assessment of learning a teacher should –
(a) focus solely on the cognitive capabilities of the learners.
(b) incorporate assessment into the daily process of teaching-learning.
(c) give importance to teaching through the
method of direct instruction only.
(d) pay emphasis on comparison amongst children to promote a competitive spirit.

Ans-b

15. Critical thinking in children can be promoted by asking questions such as –
(a) In which year was the Forest Rights Act passed?
(b) What is the sum of the three angles of a triangle?
(c) Name the various layers of the earth’s atmosphere.
(d) Design an experiment to prove that seeds need air for germination.

Ans- d

/2
ctet-cdp-mock-test-01

1 / 2

Which of the following is an example of the use of fine motor skills?

2 / 2

Assertion (A): Delay in the physical development of children can be attributed entirely to their genetic makeup.
Reason (R): Hereditary factors are solely responsible for the physical development of children.
Choose the correct option.

Your score is

The average score is 56%

0%

Leave a Comment